Zalmsalade

Als je niet veel tijd hebt maar toch een lekkere maaltijd wilt hebben is dit een goed en eenvoudig recept waar je snel mee klaar bent. De heerlijke frisse en romige smaak van deze zalmsalade is er uniek en lekker. Je kunt deze salade op een boterham doen of op een toastje. Voor dit recept heb je een staafmixer nodig. Met de staafmixer zorg je ervoor dat het een echte smeersalade wordt. Als je geen staafmixer hebt kun je ook een keukenmachine gebruiken. Achteraf snijd je een uitje fijn en voeg je er wat kappertjes aan toe voor de knapperigheid.

De zalm

Voor het bereiden van deze zalmsalade gaan we de zalm uit blik gebruiken, met het MSC keurmerk. Dit is geen kweekzalm want deze wordt meestal wild gevangen. Als je dit zeker wilt weten moet je even goed de verpakking lezen. In het begin kan het een beetje raar overkomen, maar de zalm zit in het blik met de ruggengraat en graten erbij. Dit zorgt wel voor de heerlijke smaak van de zalm. De graatjes worden toch zo zacht dat je deze er niet uit hoeft te halen en de ruggengraat kun je er ook heel simpel tussenuit halen.

De belangrijke vetten van de zalm

Een wilde zalm zit vol aan onverzadigde vetzuren DHA en EPA. Ons lichaam kan deze vetten aanmaken uit essentiële Omega3 vetzuren. Dit werkt alleen niet meer zo heel goed in ons lichaam. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat wij heel vroeger erg veel vis aten. Omdat ons lichaam vroeger erg veel van deze vetten binnenkreeg is het automatisch minder van deze vetten gaan aanmaken. Nu de tijd eet men veel te weinig vis en daardoor hebben we een tekort aan deze belangrijke vetten. Het is dus belangrijk om lekker veel vis te gaan eten! Als je echt helemaal geen vis eet of niet lust, dan is het ook goed om te weten dat je deze vetten binnen kan krijgen via oliecapsules. En dan geen visolie, maar het liefst algenolie. De EPA en DHA vetten die in de vissen zit komen namelijk uit algen. Dus als je geen vis lust omzeil je dus een stap in de voedselketen door gelijk de vetten binnen te krijgen.

Recept zalmsalade

Voor dit gerecht heb je de volgende ingrediënten nodig: 2 450 gram zalm uit blik, 2 eieren, 5 gr verse dille, 1 eetlepel tomatenpuree, 2 eetlepels mayonaise, 2 theelepels mosterd, 1 rode uit, 2 theelepels kappertjes, zout en een halve citroen.

Bereidingswijze

Om mee te beginnen gaan we 2 eieren hard koken. Hierna laten we de zalm eventjes uitlekken in een zeefje en gaan we de ruggengraat eruit halen. Als de ruggengraat er uit is kun je de zalm in de keukenmachine of staafmixer doen samen met de hardgekookte eieren, tomatenpuree, mayonaise, mosterd en het sap van de halve citroen. Mix dit in zijn geheel goed samen tot een gladde massa en doe het in een schaal. Dan is het nu tijd om de ui te snipperen en de dille te snijden. Roer dan de ui samen met de dille en kappertjes door de zalmsalade heen. Breng de salade op smaak door er een beetje zout bij toe te voegen.